Billiga bildelar på nätet!

Däck online


För att öka livslängden på dina däck bör du ha som vana att kontrollera däcktryck och mönsterdjup varje gång du tvättar bilen eller tankar. Fel däcktryck ger onödigt slitage på däcken och ge ökad bränsleförbrukning. Upptäcker du att däcken är snedslitna kanske en hjulinställning behövs.

Förvaring

Svalt, torrt och mörkt är de optimala förhållandena för däckförvaring.

Vinterdäck

Mönsterdjupet bör vara minst 5 mm. Gränsen för vinterdäck ligger på 3 mm.

Dubbdäck får användas från 1:a oktober – 30:e april. Endast om väglaget kräver får man använda dubbdäck före och efter den perioden. Då är det å andra sidan belagt med böter att inte använda dubbdäcken.

Vinterdäck skall användas från 1:a december – 31:a mars när det är vinterväglag. (Gäller personbil, lastbil, buss samt släpvagn.)

I begreppet vinterdäck innefattas både däck med dubbar och sk odubbade friktionsdäck. De ska också vara märkta Mud and Snow, M&S, M.S., M-S eller M+S.

Trafiksäkerhet och vinterdäck

Det finns några undantagsfall där du får köra utan vinterdäck på ditt fordon om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten. Det gäller följande fall:

  • Vid provkörning av fordon eller bogsering av ett fordon i samband med reparation eller liknande.
  • Vid besiktning – den kortaste och lämpligaste vägen till och från närmaste bilbesiktning.
  • Om fordonet enligt bilregistret är 30 år eller äldre.
  • Om fordonet är utlandsregisrerat.
  • Vid färd som påbörjas eller avslutas i utlandet.
  • Om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt) den kortaste och lämpligaste vägen från hamn/järnvägsstation/fabrik/verkstad/förvaringslokal eller liknande till sådan plats till lokal/garage. (Med saluvagnslicens får fordonet även köras vid demonstration eller försäljning.)
  • Om fordonets däck enligt uppgifter i bilregistret har en fälgdiameter som är 10 tum eller mindre.

Vinterväglag

När det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan anses det vara vinterväglag. I praktiken är det polisen som på plats avgör om det är vinterväglag eller inte.

Sommardäck

Mönsterdjupet bör vara minst 5 mm. Gränsen för sommardäck ligger på 1,6 mm.

Sommardäck får användas all övrig tid då inte vinterdäck krävs. (1:a april – 30:e november.)

Däckstorlekar

Med hjulets höjd avses fälgens storlek + däckprofilen x2.

Du har ett däck som det står 175/70 13 på. 175 är däckets bredd i mm. 70 anger däckets profil i %, i ditt fall 70% av däckets bredd. 13 är storleken på fälgen i tum. (Ibland står det R-13 och det betyder att däcket är av Radial-typ.)

Vår rekommendation är att köpa billiga kvalitetsdäck online!

bildelsforsaljare
Annonser: